top of page
Поиск

Suomalaisen ruoan päivä 04.09.2021 klo 15:00-18:15Haapasompa kerho kokoontui JEDU’n Nora keittiöön, jossa teimme yhteistyössä Raili Heikkilän hankkeen kanssa Suomalaisen ruoan päivän kunniaksi perinteistä Suomalaista ruokaa. Tarkoituksena oli siis opetella tekemään suomalaista kotiruokaa, tämän kertaisen kotoutusryhmän kanssa. Jouduimme vieläkin rajoittamaan osallistuja määrää, mutta 15 kerholaista oli kuitenkin tässä mukana. Jaettiin siis porukka kolmeen osaan, jossa kukin tiimi valmisti omaa ateria osiota.Yksi tiimi valmisti alkuruoaksi tattikeittoa, Rollen johdolla. Tällä kertaa sieneksi oli valittu kuivattua voitattia. Toinen ryhmä, Railin vetämänä, teki pääruoaksi jauhelihaperunasoselaatikkoa ja kolmas, Elenan ryhmänä jälkiruoaksi omenapiirakkaa vaniljakastikkeella.
Diana toimi ”päätuomarina” kaikkien ryhmien kanssa sukkuloiden.

Oli sovittu heti alussa, että tänään emme tulkkaa ollenkaan, vaan kaikki puhuvat suomea. Ja hyvinhän se onnistui, keltä paremmin ja keltä vielä vähän sanoja hakien, mutta kuitenkin. Muutamille sanoille oli kuitenkin kaivettava sanakirja esiin, sillä ruokasanastossa on luonnollisesti termejä, joita ei normaalisti yleispuheessa niin tule käytettyä. Alkuruoan valmistuttua, oli vielä pääruoan oltava uunissa, joten aloimme maistamaan mitä olimme saaneet aikaan. Hyvää soppaahan siitä tuli. Samalla keskustelimme mikä on kenenkin herkkuruoka suomessa. Melko monelle lohikeitto olikin kaiken maukkainta. Ei huonosti pärjännyt leipäjuusto lakkojen ja kinuskikastikkeen kanssa, se oli melko monen suurta herkkua. Pohdittiin vielä mikä ruokalaji on milläkin alueella tavanomaista kuten Savossa kalakukko, Tampereen seudulla mustamakkara ja rannikolla sekä saaristossa kalaruoat. Lappi onkin sitten oma maailmansa pororuokien ja myös tuon kovasti pidetyn leipäjuuston voimin.

Pääruoka, kuten myös jälkiruoka oli todella maittavaa kaikkien mielestä. Vaikka normaali puolentoista tunnin tapaaminen venyi pitkälle yli kaksinkertaisen ajan, oli tämä kuitenkin niin mukava ja mielenkiintoinen kokoontuminen, ettei se ketään ainakaan haitannut.

bottom of page