top of page
Поиск

Ruokapaja Pietarin hotelli Moskovan ravintola Vosem 02.02.2020Aihe: Pietarin ruokapaja

Menu: Hotellin keittiömestarin amuse bousche, kinkku-juusto-makaronisalaatti, kaalikääryleet venäläiseen tapaan.

Juomat: Mehu, vodka

Ruokapajamatka liittyi Pietarissa SVS koko Suomen osastojen yhteisen Vetävä-Venäjä tapahtumaan. Samaan ajankohtaan pidettiin Inkerin liiton toimesta Maatuska-paja. Agalotovissa musiikkiopisto osallistui musiikkifestivaaliin ja Haapaveden opisto neuvotteli toiseen Tulan hankkeeseen liittyvässä tapaamisessa. Kaikki Haapaveden osaston toimesta järjestettyjä. Näitten takia Haapavedeltä lähtikin melkoinen delegaatio matkaan, 13 henkilöä. Itse tapahtumassa oli mukana vajaa 140 osallistujaa. Paikallisesta Inkerin liitosta ja tapahtuman SVS väkeä osallistui ruokapajaan vajaa parikymmentä henkilöä (pienten tilojen vuoksi).

Ruokapajan varsinainen ruoan valmistus tapahtui keittiötilojen ulkopuolella, jonne keittiömestari oli kattanut kauniisti pöydän ja järjestänyt kaksi erillistä työpistettä työskentelyä varten. Muistattehan, ettei Venäjällä ole mahdollista ulkopuolisten päästä keittiöön. Keittiön, tai oikeastaan keittiömestarin, tervehdys oli myös valmiiksi katettuna tullessamme ja kaikille osallistujille oli laitettu esiliinat, hanskat ja päähineet tuolien kaiteille odottamaan saapumistamme.

Perinteisesti jaettiin pajan väki kahteen ryhmään: venäläiset tekemään suomalaista osiota ja suomalaiset vastaavasti venäläistä. Venäläinen keittiömestari ja kokki näyttivät mallia, miten kaali saadaan keittämisen jälkeen sopivan pehmeäksi koputtelemalla lusikalla lehden paksumpaa keskiosaa ja kuinka kääryle kääritään. Valmiit kääryleet toimitettiin keittiöön paistettaviksi. Salaatin tekoon Suomen puolen keittiötaitajat opastivat minkä muotoisiksi raaka-aineet leikataan, jonka jälkeen veitset sitten vain heilumaan. Makaronit oli jo keitetty valmiiksi keittiössä, kuten myös pakasteherneet sulatettu. Nämä olimme toimittaneet hieman etukäteen, että ehtivät valmiiksi. Kaiken leikkaamisen jälkeen tuunattiin hieman majoneesia makeuttamattomalla sinapilla, suolalla ja pippurilla, jonka jälkeen kaikki sekoitettiin. Annokset laitettiin tarjolle muotin avulla ja lisänä pieni koriste. Keittiöstä taikoivat meille vielä kauniin vihreän yrtti öljyn, jolla viimeisteltiin annos. Samoin kaalikääryleitä oli hieman koristeltu lautasille, kastikkeilla tomaateilla ja yrteillä.

Annokset nautittiin yhdessä, mukavan puhesorinan säestyksellä ja venäläiseen tapaan kokonaisuuteen kuului tietenkin vodka snapsi. Oikein mukava onnistunut ruokapaja, ilman kova hälinää ja kiirettä ja maut tietenkin aivan upeita.

Linkki kaalikääryleen täytöstä ja pyörityksestä.
bottom of page