top of page
Поиск

Ruokapaja Opinpuun keittiössä 13.11.2019



Aiheena: ”Oi Haapavesi”- Perinneruokapaja

Alkuruoka: Klimppikeitto (myös lihaton versio)

Pääruoka: Ohra-kaalikääryleet, ruskistetut lanttu- ja porkkana kuutiot (suikaleet)

Lisukkeet: Lohkoperunat, raastesalaatti, sienisalaatti, ruskea kastike, puolukkahillo, rasvarieska

Jälkiruoka: Lappapuuro, kerma, sekä kahvi / tee, Hakalaxin omenapiirakka ja vaniljakastike

Juomat: Vesi ja mehu ja maito

Tämän pajan tarkoituksena oli kehittää Haapavedelle perinneruoka brändi. Apuna käytettiin entisen emäntäkoulun Nora Pöyhösen tehdystä kirjasta Ruustinnan matkassa olevia reseptejä sekä muita vanhoja paikallisia Pohjois-Pohjanmaalaisia reseptejä. Monien reseptien joukosta valikoitui nyt kovin yleisesti pidetty ja ylistetty ”klimppisoppa” jossa perunoiden sijaan käytetään vehnästä tehtyjä taikinapalloja. Ohratäytteiset kaalikääryleet, joita myös kutsuttiin kaalidolmeiksi ovat todella herkullisia, eikä jauhelihaa riisin kanssa aina tarvitse, kuten kaalikääryleissä useimmiten on. Lappapuuro, joka myös tunnetaan vispipuuron nimellä, on luonnollisesti puolukasta ja mannapuurosta tehty kuohkeaksi vatkattu herkullinen jälkiruoka. Se laitettiin tarjolle hieman nykytrendin mukaisesti ja siinä koristelussa auttoivat leipuripuolen opiskelijat. Vaan, kun kuvia katsotte, niin uskotte varmaan ulkonäkö ei varmaan makua heikentänyt; upeita luomuksia ja herkullisen makuisia. Rasvarieska on hieman paksumpi kuin normaali ohrarieska, ja siihen käytetään paistettaessa pieniä silavan paloja tuomaan rasvaisuutta, rieska nautitaan luonnollisesti oikean voin kanssa, joka voi olla vaikka hieman suolaisempaa versiota lisäämään makunautintoa.

Valmis ateria tarjottiin Kulttuurikauha hankkeen johtoryhmälle, joka kyllä ylisti ylistämistään aterian herkullisuutta, eikä jättänyt kertomatta kokouskäytännöstä mediassakaan. Hienoa, että onnistuttiin tuomaan hyvää mieltä myös tälle foorumille.



bottom of page