top of page
Поиск

Ruokapaja Noran opetuskeittiössä 24.11.2019
Aiheena: Ruustinnan ateria

Alkuruoka: ei alkuruokaa

Pääruoka: Porsaan paisti kermakastikkeessa

Lisukkeet: Kokoperunat uunista, savulohisalaatti ja pikkurieskat

Jälkiruoka: Puolukkarahka, kahvi ja tee

Juomat: Vesi ja mehu ja maito

Aihe perustuu JEDU yksikön Noran koulutuskeskuksen vieressä olevan komean Ruustinnanhoviin. Ruustinna Nora Pöyhösen 1800 luvun lopussa perustaman Haapaveden Kasvitarha- ja keittokoulun, myöhemmin emäntäkoulu, kirjaan ”Ruustinnan matkassa”, jonka on kirjoittanut Ritva Joki-Kolehmainen ja Liisa Majava. Kirjassa on historian lisäksi monia sen ajan reseptejä, joita nyt hieman muokattuna keittiömestari Satu Lundbergin ohjauksessa valmistettiin. Porsaan paisti muuttui hieman raaka-aineena olleiden porsaan sisäfileiden vuoksi noiseteiksi, mutta maulla on kuitenkin pyritty jäljittelemään reseptiikkaa.

Ruokapajaan tuli tällä kertaa tusinan verran keittiötyöntekijöitä ja porukka jaettiin kolmeen osaan. Osa valmisti jälkiruokaa, osaa pääruokaa ja muut salaatteja ja leipiä. Aikaa oli varattu pari tuntia, sillä ruokailua seurasi musiikki konsertti, jota samoihin ruokailu tiloihin tuli esittämään Spiritual Seasons folk yhtye Muurmanskista. Soittajien oli tarkoitus alun alkaen olla mukana ruoan valmistuksessa, mutta rajamuodollisuudet veivät tällä kertaa niin paljon aikaa, että he ehtivät juuri parahiksi syömään ennen esitystään.

Satu on aina iloinen ja hänen kanssaan työskentely on tosi mukavaa. Niinpä koko ateria oli melko huomaamatta saatu siihen pisteeseen, että kaikki oli enää vain kattausta vaille. Kyllä taas kerran yllätimme monen ihmisen meidän ruokapajallamme, ja mitä mukavinta onkaan, kun kuulee ihan nuorenkin ihmisen suusta: hei Rolle kyllä saat pitää sen paistinkääntäjä merkkisi, on tämä niin hyvää.bottom of page