top of page
Поиск

Ruokapaja Kostamus hotelli Nord 07.12.2019Aiheena: Paikallisten ruokareseptien vaihto, Kostamus-Haapavesi

Haapaveden reseptit:

  • Kinkkukiusaus

  • Savulohikiusaus

  • Juustosalaatti kermaviilikastikkeella

  • Joulutortut

Kostamuksen reseptit:

  • Tsaarin salaatti

  • Karjalainen vene

Venäjän puolella ulkopuolisilla ei ole mahdollista saada lupaa valmistaa ruokaa ravintolan keittiössä. Tällä kerralla kuitenkin yhden kokin sallittiin käydä viemässä kiusaukset uuniin. Tästä syystä varsinainen ruokapajan ruoan valmistus tehtiin ravintolasalin puolella, joka onnistui oikeastaan ihan hyvin. Pöytätason korkeus oli hieman haittana, mutta muuten saatiin kaikki tehtyä, kuten oli ajateltukin.

Paikkana oli hotelli Nordin keittiö ja sieltä meidän kanssamme reseptien pohjalta ruokaa tuli tekemää Anya. Raaka-aineitakin oli hieman haasteellista viedä Suomesta, sillä vientimääräykset tullissa ovat sangen tiukat, eikä oikeastaan mitään mikä kasvaa maassa saa sinne raakana viedä. Meille tietenkin kiusausten pääraaka-aine peruna on siis kiellettyjen listalla. Mahdollista oli kuitenkin viedä valmiiksi pilkottuja pakastettuja perunoita, joten toimimme sen mukaisesti. Valmistettiin kiusauksia kaksi, joista toisessa oli kinkkukuutioita ja toisessa kylmäsavulohta. Salaattiin oli myös varattu valmiiksi pussitettua pestyä salaattia, johon lisättiin tomaattia, viinirypäleitä, omenakuutioita sekä fetajuustoa. Kermaviiliin tehtiin sinapin kanssa yksi kastike versio ja toiseen käytettiin paprikapohjaista majoneesia. Jälkiruoan joulutähtiin käytettiin myös valmista voitaikinaa ja luumuhilloa.

Vastapuolen reseptiin Tsaarin salaattiin tuli monenlaisia mereneläviä sekä valkosipulia, jotka sekoitettiin smetanaan. Muotin kanssa prässättiin nätiksi lieriöksi ja päälle forellin mätiä. Kaikki pilkottiin ihan pieneksi ennen sekoitusta smetanaan, jota ei ollut liikaa, että seos pysyi hyvin kasassa, kun muotti poistettiin. Pääruokaan Karjalainen vene tuli lehtitaikina pohja. Siihen laitettiin pohjalle perunamuussia, haudutettua lihaa (porsasta). Tämä taitettiin veneen muotoiseksi, jonka jälkeen lisättiin suolakurkkusuikaleet ja juusto. Veneet voideltiin kananmunalla, jonka jälkeen ne laitettiin sitten uuniin paistumaan.

Kaiken kaikkiaan tämä hieman kiireessä pidetty ruokapaja oli sangen mielenkiintoinen ja valmiit ruoat olivat kyllä erittäin hyvän makuisia. Mausteiden käytön suhteen oltiin hieman varovaisia. Suolan käyttö on maun antajana näissä kaikissa ruokalajeissa todella tärkeässä asemassa ja sen kanssa on oltava tietenkin tarkka; pois sitä ei saa, mutta lisätä voi hyvinkin.
bottom of page