top of page
Поиск

Ruokapaja Haapaveden Noran opetuskeittiössä 30.8.2019Aiheena: Yrtit ruoanvalmistuksessa

Alkuruoka: Kaparukka keitto (kuore- eli norssikalasta)

Pääruoka: Porsasnoisetit yrttikermakastikkeella

Lisukkeet: Yrttilohkoperunat, vihersalaatti, suolasienisalaatti

Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljakastikkeella / kahvi ja tee

Juomat: vesi ja mehu

Noran keittiössä oltiin taas kerran varmoissa käsissä Raili Heikkilän johdolla. Karjalan Tasavallasta oli tullut delegaatio Belomorskista ammatin- ja kulttuurinvaihto asioissa Haapavedelle sekä osallistumaan myös tämänkertaiseen gastronomisen kulttuuriruoan valmistus- ja vaihtopajaan. Olimme lisäksi saaneet Petroskoista vieraaksemme kuuluisan bloggaajan, jonka taiteilija nimi on Nasto. Oikealta nimeltään Nasto on Anastasia Shibanova. Nasto toimi Venäjän puolen keittiön opastajana ja Raili meidän Suomalaisten puolen. Tehtiin taas kahta ruokalajia, joista toinen on Karjalasta ja toinen Suomesta. En ole aikaisemmin syönyt kuivatetusta kalasta muuta kuin jouluisin lipeäkalaa, joten uusi kokemus odotti Kaparukka nimisen keiton kanssa.

Alussa oli hieman säpinää keittiössä, ennen kuin saatiin tiimit jaettua ja ohjeistettua, kuka on mitäkin osaa tekemässä. Lähtökohtaisesti tehdään aina ristiin ruokia, eli venäläiset suomalaista ja suomalaiset venäläistä ateriaa. Aikaa oli varattu pari tuntia valmistukseen ja se kyllä tarvittiin, sillä melko monta eri osiota kuului tämän kertaiseen ateriakokonaisuuteen. Ruokapajaan osallistui 32 henkilöä.

Porsaan noisetit ovat sangen tuttuja, joten varma valinta lisänä yrttilohkoperunat, olivat hyvin onnistuneita, no ehkä hieman suolaa lorahti usean kokin huseeratessa. Yrttikermakastike korosti makua oikein hyvin. Vihersalaatti, kuten myös sienisalaatti onnistuivat mainiosti. Sittenpä se Kaparukka keitto. Se herätti kahta mielipidettä, toiset pitivät ja toisille oli hieman uudenlaista. Itse pidin oikein paljon mausta. Kalan koostumus oli miellyttävän purutuntuman vuoksi hyvä ja maku oli erinomainen. Keittoa voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Jos syödään kylmänä, laitetaan lisänä smetanaa. Kuulemma erinomaista syömistä ”dagen efter” aamuna. Aterian kruunasi herkullinen omenapiirakka vaniljakastikkeella ja tietenkin kahvia ja teetä. Taas kerran onnistunut ja ylistystä saanut ruokapaja.bottom of page