
Tämä toinen ruokapaja Venäjän puolella pidettiin Petroskoissa. Ensimmäinenhän oli edellisen vuoden joulukuussa Kostamuksessa. Tarkoitus oli alun perin tehdä matka omana osaston järjestämänä reissuna, suoraan Petroskoihin, mutta juuri koulujen alkaessa, ajankohta oli sen verran haastava, ettei saatu riittävää lähtijämäärää kokoon. Yhtä kaikki, matkaan lähdettiin Tilausmatkojen kanssa yhteistyössä, samalla hieman tutustumalla Karjalaan, Sortavalan ja Aunuksen kautta sekä pysähtymällä todella monen mielenkiintoisen nähtävyyden kohdalla. Lopulta kuitenkin saavuttiin määränpäähän ja päästiin varsinaisen ruokapajan kimppuun.
Aiheena: Makumatka Karjalaan
Alkuruoka: Kesäinen tomaattikeitto, katkarapu raguu ja rieska leipää
Pääruoka: Naudan sisäfilettä kalalla, kanttarellikastikkeessa, kylmäsavulohi salaattia ja karjalanpiirakat perunatäytteellä
Jälkiruoka: Tee ja puolukkapiirakka
Juomat: Vesi, mehu ja kvassi
Matkalle lähdettiin jo ani varhain torstaiaamuna Haapavedeltä kohti Petroskoita. Matka, joka oli sangen rikas nähtävyyksiltään Sortavalan ja Aunuksen kautta. Lisäksi pysähdyksiä Läskelässä, Impilahdella, Pitkärannassa, Salmessa, Vitelessä, Aunurissa, Kotkajärvellä, Prääsässä. Sortavalassa oli ensimmäinen yöpyminen ja Petoskoihin saavuttiin illansuussa seuraavana päivänä. Petroskoin kiertoajelun jälkeen siirryimme lopulta pitämään ruokapajaa Suomalais-Karjalaiseen ruokapajaan Yrittäjyysopistoon Nevaskaja kadulle. Reilun kolmenkymmenen henkilön porukka jaettiin kolmeen osaan siten, että Karjalan Tasavallan Tarmo Wasenius veti pääruoan joukkuetta ja Anri Kolehmainen salaatin valmistus tiimiä ja loput tulivat Ronald von Schulmannin keitto ja rieska valmistukseen.
Raaka-aineet tuotiin pääsääntöisesti suomesta, mutta tullisääntöjä noudattaen pyydettiin venäjän puolelta kaikki se mikä kasvaa maan alla tai missä olisi multaa. Melkoiset kantamukset siis mukana, joten kyllä muutama sana tullissa jouduttiin vaihtamaan. Koska matka oli pitkä, oli onneksemme bussissa kuitenkin pieni jääkaappi, saatiin turvattua joillekin tuotteille kuitenkin kylmäketjun säilyminen valmistukseen asti. Iloinen ja sydämellinen vastaanotto valmistuskeittiössä purki jännityksen, sillä oltiin hieman uuden edessä kuuluisan kokin ollessa meidän vastapelurimme venäjän puolella. Turhaan jännitettiin, lupsakka suomalainen kokin näköinen mies, josta huokui arvovalta ja ammattitaito oli meitä vastaanottamassa ja sinne katosi se mukava pieni jännitys.
Tilat olivat hieman haastavan ahtaat, mutta vanha sanonta ’sopu sijaa antaa’ oli täälläkin ihan totta. Pienen alkusepustuksen jälkeen alkoivat veitset heilua, kattilat porista ja kun myös lihan käristyksen jälkeen ”savu” oli laskeutunut, mukavaa kaksikielistä sorinaa kuului kolmesta eri työpisteestä. Tosi moni oli kiinnostunut itse ruoan valmistuksesta ja saatiin ihan reilusti ihmisiä tällä kertaa tekemään. Kielimuuri ei ollut haittoina sillä tulkit olivat koko ajan läsnä, lisäksi täällä pärjäsi myös suomen ja englannin kielen sekoituksella. Vähän taisi ainakin nuorempia tyttöjä alkuun jännittää tekeminen, sillä vauhtiin pääseminen tahtoi aluksi hieman takerrella.
Vähän ajan päästä alkoi tulosta kuitenkin syntyä. Ilman maistamatta en kuitenkaan oman tiimin tyttöjä päästänyt pälkähästä. Vähän taisivat olla epäileväisiä mitä tästä tulee, mutta niin vain kääntyivät suupielet ylöspäin maistettuaan tekemäänsä keittoa. Valmiita tuotoksia kannettiin tarjolle yksi kerrallaan odottavalle nälkäiselle, mukana olevalle porukalle. Kaikki siirryttiin yhdessä ruokailemaan ja maistelemaa aivan loistavasti onnistuneita, jopa ylistystä saaneita ruokia. Erinomaisesti onnistunut ruokapaja. Kuvat kertovat sanoja paremmin, joten tässä muutama ja linkeistä löydätte lisää kirjoitusta ja kuvia, miten venäjän puolella kokivat tapahtuman.
Kalitka hankkeen sivulla
Karjalan Tasavallan tiedekeskuksen sivulla
vkontakte Kalitka-hankeen sivulla
Art shater
http://artshater-ptz.ru/events/masterklasspoprig.html






