top of page
Поиск

Haapaveden ruokapaja Kopsan talossa 03.03.2019Aiheena: Laskiaisruokapaja

Alkuruoka: Hernekeitto, rasvarieska

Pääruoka: Hirvikäristys muusilla, kaalipaistos (kaalipiirakka ilman taikinaa)

Jälkiruoka: Blinit venäläiseen tapaan

Laskiaissunnuntai valkeni kylmänä, mutta aurinkoisena ja oikein perinteisen talvisena. Kovin paljoa ei kuitenkaan ollut aikaa jäädä kauniin sään lumoihin, sillä ruokapajan oli tarkoitus alkaa klo 11:00 ja sitä ennen oli saatava kuitenkin keittiö järjestykseen pajaa varten.

Keittiöön ilmestyikin oikein hyvä määrä kokkeja ja apukokkeja ja ilman sen kummempaa käskynjakoa jokainen osasi aloittaa oman tehtävänsä parissa. Osa aloitti pääruoan kanssa osa taas jälkiruoan ja lisukkeiden parissa. Pääruoan hernekeitto, joka tässä on mainittu alkuruoaksi, olikin porisemassa tuota pikaa. Herneet oli etukäteen liotettu, joten ei muuta kuin lisukkeet sekaan ja kansi kiinni. Tällä kertaa käytettiin savuluita, joka antaa oivan maun keitolle.

Hirvenliha oli vielä jäässä, mutta kuten sovittu heti aamusta otettuna pakkasesta, että siihen puukko pystyy lastuja tekemään. Tämän päivän käristykseen lisättiin vain muutama suikale possun kastikelihaa makua ja rasva antamaan, sipulia ja mausteet. Kaikki paistettiin tietenkin runsaassa voissa ja laitettiin lopulta pataan muhimaan mureaksi. Toinen uuni ei ollut tässä keittiössä meidän tietotaitomme vallassa, joten siksi pata porisi lopulta ihan hellalla.

Kaalipaistokseen, jossa ei ole taikinaa tehtiin kaalin lehtiin. Tähän aikaan vuodesta kaali on melko ”puista”, joten nuijan kopse kuului kauas, kun sitä pehmitettiin. Tämä paistos sekä rasvarieskat paistettiin uunissa, jota osattiin käyttää, ja paistoksen valmistumiseen menikin tovi aikaa, joten se valloitti sen uunin liki koko ruokapajan ajaksi.

LAD yhtye oli soittamassa taustamusiikkia ja välillä yhtyeen jäsenet kävivät keittiössä ammentamassa oppia, niin keiton kuin käristyksen ja miksei myös rasvarieskan valmistamisesta.

Vieraat saapuivat ajallaan, ruoka maistui ja LAD yhtyeen esityksen myötä ruokailu sujui mukavasti. Jälkiruokana olleet täytetyt blinit maistuivat kahvin ja teen kanssa.

Lopuksi venäläiseen tapaan käytiin polttamassa oljista tehty ”akka”. Joka oli melko monelle aivan uusi kokemus laskiaisen vietossa. Vaikka ei sen kummemmin laskettu mäkeä, niin Kulttuurikauhan porukka toivottaa kesälle:

Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasiabottom of page