top of page
  • Белый Vkontakte Иконка
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Ystävyyskaupunkien toiminta

Haapaveden ystävyyskaupungit ovat Belomorsk Venäjä, Ridala Eesti, Zatec Tsekki ja Älvsbyn kunta Ruotsi.

Ystävyyskaupunkitoiminta Haapaveden kaupungissa on ollut hieman hiljaista viimeiset vuodet, osa hyvinkin pitkään. Ainoastaan Belomorskiin on oltu enemmän yhteyksissä ja heidän kanssaan on jatkuvaa kanssakäymistä. SVS Haapaveden osasto toimii siltana, eli kaupunkien välisenä yhteistyön toimeenpanijana, joka onkin luontevaa niin kielitaidollisesti kuin läheisten ihmiskontaktienkin puolesta. Osasto toimi erityisen aktiivisesti vuonna 2016, kun kaupungit uusivat 25 vuotta jatkuneen keskinäisen yhteistyösopimuksen 8.2.2016 Haapavedellä. Samassa tilaisuudessa myös Pyhäjärvi uusi sopimuksen Belomorskin kanssa. Tilaisuus oli sangen nostalginen, sillä jo pitkään jatkunut sopimus sai jatkoa tulevaisuudelle. Aktiivista jatkoa, jota seurataan kaupunginjohtajan vuosittaisen tilannekatsauksen voimin. Allekirjoitustilaisuuteen, oli saapunut Belomorskin piirin johtaja Vladimir Fedotovitch Popov ja Haapavedeltä kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala. Pyhäjärven kaupunginjohtaja Veikko Tikkanen. Osastojen puolesta sopimusta oli allekirjoittamassa SVS Haapaveden osaston puheenjohtaja Diana Seppä ja Belomorskin vastaavan osaston puheenjohtaja Liubov Sidorova, Pyhäjärveltä puheenjohtaja Asko Kauranen.

Haapavesi ja Belomorsk jakavat keskenään kulttuuritietoutta, pitävät näyttelyitä, ammatinvaihto vierailuja, käsityötaidon opastusta, sekä nyt myös Kulttuurikauha hankkeen myötä perinne ruokien molemmin puolista reseptien vaihtoa sekä valmistuksen - kokkaamisen – opetusta. Hankalan pandemian johdosta, joka on sulkenut rajat nyt jo pariksi vuodeksi, olemme joutuneet muuttamaan kanssakäymistä videoiden vaihdoksi. Videoiden vaihdossa on keskitytty ruoanlaittoon, musiikkiin, tanssiin, runouteen, ja jopa konsertteihin, joita on tehty yhteistyössä Haapavedellä opiston kanssa.

Haapavedeltä vierailtiin Belomorskissa heinäkuussa 2017 isolla delegaatiolla, jossa oli mukana Kaupungin johtoa, hallituksen ja valtuuston jäseniä sekä lisäksi lauluyhtye Kaarnatuuli. Vierailtiin sairaalassa ja orpokodissa sekä osallistuttiin kukkienlasku seremoniaan Pashkovin puiston muistomerkille. Muistomerkiltä matka jatkui marssilla kaupungin Hillaniityn tapahtumatorille. Tapahtumassa oli kaupunkilaisten muistamiset, ansio- ja kunniamerkkien luovuttamiset sekä erilaisten kilpailujen palkitsemiset ja mitalien jako.  Ohjelmassa oli lisäksi konsertti, pienimuotoiset juhlamarkkinat, kesäkahvila, ”kirjastosatama” (Belomorskin kirjaston liikkuva lukusali) sekä tervehdyspuheet. Kaupunginjohtaja esitti Haapaveden tervehdyksen painottaen ystävyyskaupunkien tärkeyttä kulttuurinvaihdossa jo vuosikymmeniä jatkuneessa yhteistyössä. Kaarnatuuliyhtye esiintyi kuten myös venäjällä suuren suosin saanut Balalaikka-mix duetto Vologdasta. Päivä huipentui illalliseen hotelli Gandvikissa, jonne valitettavasti kaupunginjohtaja oli estynyt saapumasta, mutta isännöimään tuli tilalle Vladimir Popov ja upean ruokailun jälkeen esiintyi vielä Balalaika-mix, aivan käsittämättömän taitavan tanssimusiikin myötä. Seuraavana päivänä vierailtiin pienessä Sovovetskin Zosiman ja Savvatien ortodoksisessa puukirkossa, jossa oli parhaillaan hartaustilaisuus käynnissä. Kirkko on idyllisellä paikalla aivan aivan Sorokan joen rannalla, jossa vesi virtaa vielä vauhdilla Vienan mereen. Kirkonmenoja jonkin aikaa seurattuamme matka jatkui Vygskiin kalankasvatuslaitokselle. Laitoksen johtaja oli erittäin ylpeä kasvattamosta ja esitteli alueella altaissa olevia eri ikäisiä kalanpoikaisia. Lisäksi johtaja valotti myös, miten koko prosessi toimii siitä, kun mäti tuodaan laitokseen siihen, kun kalat lasketaan samaan jokeen mistä mäti on aikanaan saatu. Iltapäivällä suunnattiin Zalavrugan kalliopiirroksille tai oikeammin kaiverruksille, sillä nehän ovat sileään kallioon noin 6000 vuotta sitten kiviin kaiverrettu. Paikalle oli järjestetty entisajan kulttuurin festivaalit.

bottom of page